Monday, June 20, 2011

nasi kerabu


credits to google. tak sempat amik gambar tadi

assalamualaikum.

alhamdulillah. hari ni tercapai juga hasrat untuk buat nasi kerabu. teeheee. nampak complicated tapi senang je sebenarnya. paling suka buat nasi kerabu sendiri sebab boleh buat manis-manis. my favourite nasi kerabu manis. haha. pelik ke? biasalah kelantanese sejati.

okay. how to cook nasi kerabu? insya Allah saya akan kongsi resepi saya ni. tak adalah hebak sangat pun. setakat masakan kampung sahaja.

NASI

masak nasi macam biasa, cuma tambah 2 helai daun lengkuas dan 5 helai daun limau purut. tapi depends la kat berapa banyak nasi korang masak. ni sukatan saya guna untuk 6 cawan kecil beras. and, kalau nak tambah kaler biru boleh tambah pewarna. tapi kalau saya, lebih prefer guna bunga morning glory. blend dan campurkan ke dalam nasi. lebih semula jadi.

kalau kat terengganu, nasi dorang buat kaler kuning. so untuk dapat kaler kuning boleh letak pewarna atau pun kunyit.


SAMBAL KELAPA

1.goreng kelapa (lagi banyak lagi best) dalam kuali tanpa minyak sehingga agak keperangan.
2. rebus 5 ekor ikan dengan asam keping. letak juga gula dan garam
3. hiris 3 batang serai halus-halus
4. bawang merah pun hiris jugak. dalam 3-4 biji
5. tumbuk lada hitam 2 sudu

pastu, gaulkan kesemua bahan tersebut dengan kelapa perang yang dah diangkat dari kuali tadi. gaul dengan tangan je untuk lebih sebati. jangan lupa letak gula! *manis-manis baru best.

BUDU

biasanya orang buat tumis tapi saya lebih suka buat budu sahaja. tak suka makan dengan tumis. berminyak. cara sediakan budu:

1. masukkan budu dalam satu cawan ke dalam periuk.
2. masukkan air satu cawan lebih (agak-agak untuk tak nak bagi masin sangat)
3. hiris daun lengkuas dua helai
4. hiris bawang merah 3 biji
5. gula melaka satu bulatan
6. halia dalam 1 cm kot (lupa nak ukur tadi)
7. titikkan dua batang serai
8. kacau-kacau sampai mendidih and terus tutup api tak nak bagi ia kering.


ULAM-ULAMAN

tadi kutip-kutip ulam kat sekeliling rumah ni je. ni lah bestnya duduk kat kampung. ulam-ulam ni kita kena potong slow slow nak bagi halus bebetul except for kacang panjang sebab kalau halus sangat nanti tak crunchy la pula kan. antara ulam-ulam yang saya guna tadi:

1. taugeh
2. kacang panjang
3. pucuk daun kayu

** and ade 2 jenis lagi ulam tatau nama 


okay dah siap! makan dengan telur masin and ikan goreng tepung. kebetulan buat tadi untuk lunch tapi tetiba lak lunch ade ramai peserta sebab kakak and abang ipar, and also nenek sedara datang umah. dah jadi malu nak ambil gambar. =)




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails