Saturday, March 26, 2011

Syarat kelayakan masuk ke UIA tercinta


assalamualaikum w.b.t

wah2, lepas result spm keluar ni, saya rasa macam dah kerja kat admission and records uia pulak. ramai adik2 tanya macam mana nak masuk uia, best ke tak uia, and etc. here, insya Allah, akak (cewah) akan berusaha menerangkan yang termampu..

first2 kita tengok dulu syarat kelayakan bagi setiap kos ok?
oh ye, untuk semua cos, syarat am adalah kena dapat AT LEAST

C
in BM
&
PAI/PQS/PSI

*********************
Kuliyyah of Sciences

1. Sains Hayat (Bio Sains)

prospect pekerjaan kalau amik cos ni sangat luas. nak jadi segala2nya dalam bidang sains memang bolehlah. dulu, roomate saya kat matrik amik cos ni. dia sekarang ni further degree dalam bidang sains makanan kot kat uia kuantan tu, tak sure sangat. tapi basically, kalau amik cos ni, agak cerah la masa depan sebab bidang dia luas.

syarat MINIMUM untuk apply:

C+
Bio, Chem, Physics, Maths, Add Maths, BI

*********************

2. Sains Fizik

cos ni lebih banyak deals with math. so sape2 yang agak2 tak minat math (terasa!) and math pun tak minat ngan dia (terasa lagi!) lebih baik jangan apply ok?

syarat MINIMUM untuk apply:

C+
Physics, Chem, Maths, Addmaths, BI

*********************


Kuliyyah of Allied Health Science

3. Sains Kesihatan Bersekutu (Allied Health Science)

AllHS (short form nama cos ni) ni kite pun tak pasti sangat apa prospect dorang, yerlah, sempat duduk satu sem je ngn budak sains kat matrik kan. kat degree pun dorang dah kena hantar pegi kuantan. hihi. tapi dulu ada budak sebelah bilik saya amik cos ni, dia cakap nanti boleh jadi optometrist atau doktor pakar mata. sape2 yang agak2 nak buka kedai spec? fuh kayo nih.

syarat MINIMUM untuk apply:

C+
Bio, Chem, Physics, Maths/Addmaths, BI

*********************



Kuliyyah of Nursing

4. Nursing

masa matrik dulu, batch kitorang cos ni ada 3 orang je budak lelaki. haha. macam comel je kan bila tengok dorang beratur pergi taaruf week. kena wat line laki pompuan, tapi line laki dorang pendek je. huhu. tapi sekarang ni, nurse laki penting okey. malu la pompuan nak kena rawat patient laki kan.


syarat MINIMUM untuk apply:

C+
Bio, Chem, Physics, Maths/Addmaths, BI

*********************

Kuliyyah of Pharmacy


5. Pharmacy

cos yang agak tough tapi sangat market. tak dapat kerja nanti pun still boleh buka farmasi sendiri kan.

syarat MINIMUM untuk apply:

B+
Bio, Chem,

and

B
Physics, Maths/Addmaths, BI


*********************




Kuliyyah of Dentistry

6. Pergigian

cos ni bukan setakat kena pandai belajar tapi jugak kena pandai menukang. nanti kena ketuk2 simen, kena tarik2 gigi orang. and kalau dah nama doktor kat depan tu, mestilah kena tak geli and tak takut darah ye dak. sape2 yang tengok darah tu dah pengsan, maka dipersilakan jangan isi borang cos ni.

syarat MINIMUM untuk apply:

B+
Bio, Chem,

and

B
Physics, Maths/Addmaths, BI

*********************



Kuliyyah of Medicine

7. Perubatan

cos impian! :( tapi apakan daya. huhu. eh, cos ni tak payah la nak describe kan? (nanti sedih!) cos yang paling menakjubkan dalam dunia sebab dengan ilmu perubatan ni lah, kita boleh menyelamatkan ribuan nyawa manusia (dengan izin Allah). okay, dah. malas dah nak describe. huhu.

syarat MINIMUM untuk apply:

B+
Bio, Chem

and

B
Physics, Maths/Addmaths, BI


*********************

*Courses kat atas ni, semua makhluk akan ditempatkan di pusat asasi PJ and degree kat UIA Kuantan.







Kuliyyah of Engineering


8. Kejuruteraan

cos ni sape yang tak tahu kan. so tak payah terangkan panjang lebar ok. insya Allah, engineering kat uia bagus2 semuanya. cos yang satu-satunya di dominasi oleh budak lelaki saya rasa, and cos ni paling ramai orang masuk and paling sikit orang grad. haha. kenapa? wallahualam..

syarat MINIMUM untuk apply:

B
Math and Physics
C+
Addmath, Chem, BI

*********************




Kuliyyah of Architecture and Environmental Design



9. Senibina dan Rekabentuk Alam Sekitar (Arkitek)

budak KAED (short form untuk cos ni) ni kalau mata tak macam panda memang tak sah. banyak projek kena buat, sesuai la untuk mereka yang tak suka masuk kelas, baca buku, hafal, and pergi exam! haa, kaed ni hanya perlukan daya imaginasi dan kretiviti yang tinggi.


syarat MINIMUM untuk apply:

B
Maths

and

C+
BI

and

C
in any 3 of these:

Physics
Chemistry
Biology
Science
Additional Science
Pendidikan Seni Visual
Ekonomi Asas
Additional Mathematics
Information & Communication Technology
Sejarah
Geografi
Prinsip Perakaunan
Perdagangan
Bahasa Arab Tinggi
Bahasa Arab Komunikasi
Reka Cipta
Seni Reka Tanda
Hortikultur Hiasan dan Landskap
Pengajian Kejuruteraan Awam
Teknologi Kejuruteraan
Hiasan Dalaman Asas
Teknologi Binaan
Landskap dan Nurseri
Pengajian Keusahawanan
Pembinaan Domestik
Lukisan Kejuruteraan
English for Science & Technology

*********************






Ahmad Ibrahim Kuliyyah of Laws


10. Undang-undang

ni cos saya! huhu suka pulak kan. meh nak cite siket pasal cos laws ni. ramai orang kata, nak jadi budak law kena hebat menghafal kan? haa sebenarnya tu salah. hafal tak penting, yang penting faham faham faham and faham. sebab nanti nak solve problem dalam dewan exam, kena faham prinsipal dulu, baru boleh solve kan? yang kena hafal pun, maybe seksyen dalam akta. tapi tak perlu hafal kot sebab boleh bawa masuk exam akta tu. just kena ingat ayat quran je lah for certain subjek.


syarat MINIMUM untuk apply:

A-
in any of 4 subjek yang korang amik
AND

B+
Bahasa Inggeris

OR

kombinasi B in BI and B+ in Arab Komunikasi / Tinggi (for those yang amik arab)

AND

B
Sejarah

C
Maths

C in any two of these:

Science
Literature in English
Kesusasteraan Melayu
Geografi
Additional Mathematics
Sains Pertanian
Perdagangan
Ekonomi Asas
Information & Communication Technology
Prinsip Perakaunan
Tasawwur Islam
Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah
Pendidikan Syari’ah Islamiah
Physics
Chemistry
Biology
Pengajian Keusahawanan
English for Science & Technology

*********************

*courses kat atas ni akan ditempatkan kat pusat asasi PJ and degree kat main camp, gombak.





Kuliyyah of Islamic Revealed Knowledge and Human Science
(combine course human science, ilmu wahyu, bahasa inggeris & arab)


11. Sains Kemanusiaan (Human Science)

cos untuk menjadi seorang manusia. huhu. cos ni kena rajin baca buku and rajin buat assignment. prospek kerja, leh jadi wartawan, pakar psikologi, ahli sejarah, dan sebagainya. bidang dia luas juga kot sebab tu kat degree nanti kena terus spesifikkan nak majoring in apa.

syarat MINIMUM untuk apply:

B
Bahasa Inggeris

C
Maths

C in any 2 of these:

Sejarah
Tasawwur Islam
Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah
Pendidikan Syari’ah Islamiah
Science
Geografi
Sains Pertanian
Perdagangan
Additional Mathematics
Information & Communication Technology
Prinsip Perakaunan
Ekonomi Asas
Ekonomi Rumah Tangga
Additional Science
Literature in English
Kesusasteraan Melayu
Pengajian Keusahawanan
Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak
Pengajian Perkembangan Kanak-kanak
Perkhidmatan Awal Kanak-kanak
English for Science & Technology
Physics / Chemistry / Biology

*********************

12. Bahasa Inggeris (Bachelor of English)

tak semestinya jadi cikgu inggeris! haha tu yang penting. cos ni bidang dia luas sebab boleh kerja dalam pelbagai sektor yang memerlukan seorang translator, atau kerja kat kedutaan pun boleh sebab kat sana pun perlu translator juga kan? boleh jadi wartawan majalah or paper inggeris, and anything yang deals ngan bahasa mat salleh. kawen ngan orang puteh boleh ke tak? err yang tu depends. huhu.

syarat MINIMUM untuk apply:

A-
Bahasa Inggeris

C
Maths

C in any 2 of these:

Literature in English
Kesusasteraan Melayu
Sejarah
Science
Geografi
Perdagangan
Information & Communication Technology
Prinsip Perakaunan
Ekonomi Asas
Ekonomi Rumah Tangga
Tasawwur Islam
Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah
Pendidikan Syari’ah Islamiah
Additional Science
Pengajian Keusahawanan
English for Science & Technology
Physics
Chemistry
Biologi

*********************


13. Bahasa Arab (Bachelor of Arabic)

untuk cos ni, kamu HANYA perlu habiskan 4 level JE bahasa arab kat asasi (dak law pun 4 level gak tapi untuk syariah sahaja). eh, dah memang cos bahasa arab kan mestilah kena power arabic. tapi tak semestinya jadi cikgu bahasa arab ye. sama juga macam budak cos b.inggeris, dah grad nnti korang boleh kerja kat mana2 sektor yang perlukan translator bahasa arab. market gak tau, especially syarikat minyak2 ni memang perlukan translator arab sebab banyak kena deal ngan negara arab untuk beli minyak.



syarat MINIMUM untuk apply:

A-
Arab Tinggi

C
Maths

C in any 2 of these:

Bahasa Arab Komunikasi
Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah
Pendidikan Syari’ah Islamiah
Tasawwur Islam
Sejarah
Science
Information & Communication Technology
Kesusasteraan Melayu
Perdagangan
Prinsip Perakaunan
Ekonomi Asas
Sains Pertanian
Pengajian Keusahawanan
English for Science & Technology

D
Bahasa Inggeris

*********************


14. Ilmu Wahyu dan Warisan Islam (Islamic Revealed Knowledge)

skop cos ni agak luas juga sebab ia merangkumi bahasa arab and sains kemanusiaan. saya pun tak sure prospek pekerjaan cos ni tapi lebih kurang macam dalam cos sains kemanusiaan kot.


syarat MINIMUM untuk apply:

B+
Arab Tinggi

OR

A-
Arab Komunikasi

AND

B
PAI/PQS/PSI

C
Maths

D
Bahasa Inggeris


C in any 2 of these:

Tasawwur Islam
Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah
Pendidikan Syari’ah Islamiah
Kesusasteraan Melayu
Sejarah
Geografi
Science
Information & Communication Technology
Perdagangan
Prinsip Perakaunan
Ekonomi Asas
Ekonomi Rumah Tangga
Pengajian Keusahawanan
English for Science & Technology

*********************



Kuliyyah of Economics and Management Science

15. Ekonomi dan Sains Pengurusan

basically this course is all about business la. basically. tapi kat degree nanti boleh pilih, nak masuk business admin, business studies, economics, accountancy, islamic banking, and yang sewaktu dengannya. prospek kerja? leh jadi tokei syarikat besar, leh jadi akauntan, jadi manager bank, jadi pakar ekonomi (cewah) and mana2 kerja yang mostly banyak syarikat perlukan.

syarat MINIMUM untuk apply:


A-
Maths

B
Bahasa Inggeris

C
In any 3 of these:

Additional Mathematics
Ekonomi Asas
Prinsip Perakaunan
Perdagangan
Geografi
Information & Communication Technology
Ekonomi Rumah Tangga
Bahasa Arab Tinggi
Bahasa Arab Komunikasi
Physics
Chemistry
Biology
Science
Additional Science
Sejarah
Tasawwur Islam
Pengajian Keusahawanan
Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah
Pendidikan Syari’ah Islamiah
English for Science & Technology


*courses kat atas akan masuk pusat asasi nilai and degree kat gombak

penting! ini adalah syarat MINIMUM. agak2 dah lepas syarat minimum ni bolehla apply, tapi ingat, kena compete ngan mereka yang lebih daripada syarat minimum. so, doa dan tawakkal itu sangat penting. penting sangat sangat sangat. sebab semua rezeki kan Allah yang bagi, bukan pihak admission UIA. :)



Pusat Asasi PJ


Masjid yang cantik..


the padang. nampak tak bangunan tinggi kat belakang? itu salah satu asrama perempuan. Mahallah Khadijah. 10 tingkat, tapi jangan risau ada SATU LIF. yang biru kuning tu? oh, itu salah satu asrama lelaki, Mahallah Umar Al Khattab (UKC). Dekat tak kedua2 mahallah tersebut? huhu =.='


tempat outing: boleh pegi mana2 je area kl sebab pj ni kan centre. paling dekat ; midvalley and one utama. kalau nak balik kampung by bus, kena naik bas kat putra. boleh pegi sana thru lrt asia jaya.


Pusat Asasi Nilai


bangunan kelas (BLOK C)

asrama brothers (BLOK B) kat bawah tu ada restoran and kolej nursing swasta. phew =.=' berpesta la budak laki.


salah satu asrama sisters (BLOK A) kat depan tu ada masjid besar dan cantik.

kat nilai ni bestttt sangat sebab saya spend one and half year kat sini. kat pj only half year. apa yang best? tak macam pj, kat sini kalau nak kuar gi shopping boleh pergi jalan kaki je sebab dekat sangat ngan giant. and latest, ada tesco. depan tu pulak ada deretan bangunan jual kain murah2 memang syurga dunia kaum hawa lah. depan blok b (asrama brothers) tadi, jalan sikit, ada McD besar baru bukak. kalau nak balik kampung, boleh naik ktm pergi terminal bas kat seremban. agak-agak nak gi jalan-jalan kat KL pun boleh gak. tak sampai rm5 pun naik ktm ke kl sentral.


UIA Gombak


main entrance


jalan menuju ke masjid

korang akan masuk sini bila dah tamatkan asasi dengan pointer paling kurang 2.8. kat sini macam-macam korang boleh belajar. belajar tentang hidup, kawan, alam perkahwinan, alam akhirat dan macam-macam lah. the learning is beyond four walls. indeed, uia is the best decision.

oh ye, tempat outing paling dekat adalah giant batu caves (naik teksi), jusco wangsa maju and wangsa walk (naik lrt). kalo nak gi mana2 dalam kl pun boleh tapi paling dekat untuk beli barang dapur tiga tu lah. nak gi ong tai kim pun boleh. huhu. kalau nak balik kampung pula, boleh naik teksi pergi stesen greenwood (stesen ke? huhu).



UIA Kuantan


saje letak walaupun tak pernah datang sana. aha. tapi kuantan banyak pantai. best!


so, dah decide which course nak pilih nanti? insya Allah, UIA adalah universiti terbaik yang korang akan dapat nanti. takde orang menyesal masuk UIA. macam saya cakap tadi, kat sini boleh belajar macam2. tak semestinya belajar hanya subjek yang terdapat dalam course kita je tapi boleh ikuti usrah, kelas fardhu ain, tilawah al quran. semua tu bukan option tau, tapi wajib! huhu. tapi benda yang kena paksa ni lah yang boleh melembutkan hati kita lama-lama tu. fake it until u make it!

65 comments:

  1. kak !sy nak amek LAW .susah tak stadi LAW ni ?huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mana nk apply terus kat uia?? saya nak ambik law..syaray semua dah cukup,tapi maths dpt D..yg lain semua A..cam ne..masih boleh ke?

      Delete
  2. ainnur: adik, law tak susah.. just kena belajar macam cos lain jugak, and uia lain drpd u lain yg offer law sbb kat uia kita akan belajar both laws i.e civil and syariah. nanti dah grad, banyak firm berebut2 nak ambik law grad uia.

    syazwani, waniey: thank you, harap bermanfaat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum,kak..tq bg information nie..i like it,hehehh. tp kan kak , nk tanya sy nie dapat uiam sc hayat n nk smbung bnda lain lpas tu boley tak ? lgi kena belaja bhsa arab ke kat sini?tq..jawab jngan xjawab ea ? k tq , mekasih..

      Delete
  3. Wahhhhhhh !!!!!! terima kaseh kak for the info..!! saya nak jadi optometris..akak tanye2 la kawan akak tu..hihihi..nak msuk uia !!

    ReplyDelete
  4. asalamualikum akak,kalau belajar law dkt uia kene belajar bahasa arab ke?

    ReplyDelete
  5. akak^^klo saya ambk asasi law tp bwh uitm , mcm mne pulk??

    ReplyDelete
  6. sitot: hehe same-same dik.. semoga berjaya
    nanti ye.. belajar allied health science ni sama
    je ngan medik, cume ia lebih menyeluruh. tak detailed
    sangat macam medik. nti leh apply jadi fisioterapist
    jugak :)

    lieyana: yup, kena belajar arab. tapi belajar je
    sebab nanti tak masuk dalam pemarkahan pun. just
    belaja jangan sampai fail. akak dulu pun masuk uia
    dengan zero arab tak tau langsung. tapi adik jgn
    risau sebab nanti dia akan ajar kita dari awal. dari
    mengenal huruf alif ba ta lagi. huhu kelakar pulak
    bila ingat balik. and, sebenarnya sume kos kat uia kena
    akan blaja arab, even kos bahasa inggeris :)

    anis: asasi law kat uitm kan? anis pilih yang mana?
    dia ada dua iaitu under uitm and under mohe. kalo under
    uitm, after asasi nanti akan terus masuk uitm, tapi
    yang ni tough sikit sebab kena score and kna buat prog
    3+1. kalo betul2 boleh score baru leh masuk bachelor of law
    or else, kena masuk bachelor of legal studies. tapi kalo law
    kat uitm under mohe, adik hanya blaja je kat asasi, then
    habis asasi setahun, adik kena apply upu balik. kalo grad kat asasi dengan pointer tinggi, boleh la apply univ yang basus :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx akak.. rase yakin nak pegi sane.. huhuuu...

      Delete
  7. boleh tak apply direct ngan pusat asasi UIA ni? coz mase isi borg UPU tu, anak sedara saya terlupa nak apply.

    ReplyDelete
  8. salam..nak tanya..
    saya dapat uia asasi sains hayat..
    tp actually sy nak medic..
    leh tukar ke?
    cz dr info yg sy dapat..
    lepas minggu taaruf, dia bukak chances untuk tukar course..
    lau tak dpt..mse first sem kene dpt pointer tinggi then leh tukar..

    cmne life kt uia ek.. lau tak keberatan, leh lah share ea.. :)

    salam..

    ReplyDelete
  9. @puan noraini: boleh. puan boleh apply terus dengan pergi ke bahagian admission and records kat uia pj nanti.

    @fyra: boleh tukar tapi medic susah sikit sebab ramai nak tukar time taaruf tu. kalau boleh, try dapatkan pointer yang outstnding untuk first sem and try apply tukar lagi. betullah info yang fyra dapat tu :)

    and, yes, baaru je post entry pasal life asasi uia. hehe. :)

    ReplyDelete
  10. haha..,bagus nye tulis panjang2..,yeah!!!

    ReplyDelete
  11. bukan asasi law dekat pj ke? kenapa spend one and half year dekat nilai? mcm mne bole jd cmtuh? =_=

    ReplyDelete
  12. @smart_grl09

    asasi law baru je tahun lepas pindah pj balik. my batch was on 2007. we were the first batch yang move to nilai, and at dat time, law was included.

    ReplyDelete
  13. salam wbt..akak,sy cenderung kpd bidang agama..mtapelajarn arb,psi n pqs.namun sy tetap mengambil mtapelajaran sains tulen n drop admth krn sy rasa x mampu.apa sy sukar mndpat tmpat di universiti?

    ReplyDelete
  14. salam wardatussofia, kalau sis cenderung kepada bidang agama, boleh try apply for asasi ilmu wahyu di uia ni. untuk asasi ilmu wahyu, maths/addmaths langsung tak penting. yang penting arab n subjek agama yg lain. jgn risau kay? :)

    ReplyDelete
  15. yuran matrik just rm75.. yuran degree rm1500++

    ReplyDelete
  16. Akak, sy nk amik Law kt UIA jugak!!

    ReplyDelete
  17. salam..kt uia ni ada k0s syariah n undg2 x?kal0 de,pe syarat klayaknnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam ada sik. syarat2 dia macam masuk law kat atas. bila dah dapat law, nanti nak masuk second semester, department akan keluarkan borang utk lawstudents yang nak ambil syariah. result mestila B+ (kalau tak salah) untuk test arab semester 1.

      Delete
  18. As salam kak,

    Saya berminat untuk memasuki UIA n berminat untuk mengambil Bachelor of Islamic Revealed Knowledge and Heritage in Qur’an and Sunnah Studies.

    Ada bbrp per untuk diajukan persoalanya....
    1) Saya SPM (Sains) adakah saya perlu mengikuti prog. asasi di UIA
    2) Sekarang saya mengikuti asasi d UITM mmasuk sem ke2....adakah asasi UITM ini boleh diguna pakai untuk mengikuti prog. di UIA seperti tertulis di syarat kelayakkan bg prog yg sy nyatakan td seperti berikut
    TRACK 3
    A pass in the relevant Centre for Foundation Studies programme with a minimum CGPA of 2.25.

    3) Saya bercadang untuk menarik diri dari asasi n mengikuti klas Sijil Arab asas n lanjutan di sebuah intitusi pengajian

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam dik..

      1. boleh dik.. prog asasi semua stream boleh masuk. sains and art :) cuma untuk art student je yang ada limitation ttg cos yang dia boleh apply mcm medic, pharmacy, etc.

      2. adik asasi uitm under kptm/uitm? kalau under kptm, nanti kena isi borg upu balik kan after final sem. so kat situ, adik boleh pilih uia untuk smbg degree. kawan akak ramai yang dari asasi uitm masuk law kat uia. yang syarat tu hanya untuk cfs student je. adik boleh masuk thru direct intake, dgn syrat muet band 4 ke atas.

      3. adik jgn putus asa.. try masuk kos bahasa arab kat uia? :)

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Assalamulaikum Saudari/Puan,

    Bilakah tarikh pengambilan bagi pelajar baru bagi sessi kemasukan tahun 2012?

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  21. salam.

    rse tkot lak nk amek degree? cane rse ble da msk main camp? sme x cm kt asasi dlu? sy msk main camp bln 2 nty. doakn ye :) sy msk kuantan. klu akk kt kuantan bole la nk tnye. huhuhu..

    ReplyDelete
  22. thanaif: tarikh pengambilan pelajar baru untuk tahun depan adalah pada bulan may.

    honey: sebenarnya, degree makin senang daripada matrik. jadual tak pack sgt and lebih bebas. huhu :) pointer pun senang nak jaga sebab dapat pilih lecturer mana kita nak.

    ReplyDelete
  23. terima kasih atas info ni . sangat berguna :)

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum akk..klu ambik human sc 2 cmne ea? mksd saye, ley jadi ape ea n sbjek ape yg kne ambik??

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum..akak..sy tgh tnggu result spm nie..hehe..btw..mcm bermnat uia nie..tp ble blaja kat sni..ada kursus yg wajib ambik tak ?? mcm b.arab ke..ape kew..coz sy lmah ckit bab2 nie..tp bermnat nak msuk uia..jd tkut laa kan tak leh carry yg basic klau nk msuk uia..

    Time Kaseh =]

    ReplyDelete
  26. salam kak, adakah untuk meneruskan ijazah law menerusi asasi uia memerlukan band4 dalam muet sepertimana yang telah disyaratkan oleh uni2 yang lain??

    ReplyDelete
  27. Salam. Sy nk tau bila masuk Asasi ni & apply kat mana ?

    ReplyDelete
  28. salam.kaq sye minat kos allied health science tuh,,ssah tak?

    ReplyDelete
  29. akak saya np xtnya...course account xdew k????

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum, saya diploma office mgmt uitm nk apply deg in uia. just wanna ask mana satu course that i can apply base on my course :D thankyou for your help.

    ReplyDelete
  31. salam kak,saya nak tanya boleh ke kita ambil asasi ilmu wahyu & warisan islam tp semasa spm dulu kita tak ambil bahasa arab?

    ReplyDelete
  32. salam kak...ana berminat nak amek law kat uia..sbb an tertarik dgn fakulti law..mse interschool debate taon p
    lpas...err..nak knal ngan akak bole x???paling koman pown,..nak fb akak...

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum kak.. saya betol2 nak tanya nih.. saya sangat2 nk masuk UIA dlm bidan undang2.. saye dapat 4A.. tp math saya D.. bole ke saya masok belajar undang2.. aduhai.. sedihnya... math dia nk C kn?? mcm mne eh kak? bole ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya Allah boleh :) law tak deal ngn maths sgt dik :)

      Delete
  34. assalamualaikum.akak saya punya result satu je failed MATH.tpi saya na ambil undang2.yg len ada A,B NGN C+(plg trok pun)

    ReplyDelete
  35. slm..
    nk tanye,
    kalu dpt prog ilmu wahyu kat uia boleh tukar pegi sc hayat or sc perubatan x?

    ReplyDelete
  36. assalamualaikum.,....saya seorg pelajar sains tulen...sbjek agama cume pendidikan islam sahaja..bolehkh sye msuk uia?da apply 4 uia mse isi upu ritu

    ReplyDelete
  37. assalamualaikum..akak..nak tye kalau amik sains kmanusiaan ape lagi yer bidang kerja nanti selain yang akak sebut kat atas tu..uia mane yang ada course asasi sains kemanusiaan ?boleh mintak tukor tmpat blajar tak?

    ReplyDelete
  38. assalamualaikum w.b.t..sya nak tnya sikit..sy lepasan spm 2011 baru2 nee..sy ambil aliran sastera , sya bercadang nak ambil asasi sains kemanusiaan kat uia,..boleh ka ? kptsn sya 7a 1b+ 1d..b.inggeris sy yg d..dpt ka tu ?

    ReplyDelete
  39. Aslmualaikum . saya nak tanya , saya baru dapat result utk foundation . sbelum ni saya buat foundation in law kat Msu . pointer , Alhmdulillah . jadi saya nak tanya , mengenai Muet , saya tak buat lagi . bulan 7 ni baru buat , jadi tentang kemasukan ke UIA , akan di tutup sebelum result MUET dapat, jadi boleh ke saya nak apply UIA , dgn hanya menggunakan result foundation saya tanpa MUET ?? sumpah saya betul2 nak sangat berminat nak belajr ke UIA

    ReplyDelete
  40. alhamdulillah dapat asasi undang2 di UIA .. nice info .. ^^

    ReplyDelete
  41. saya nak tanye bilik di mahallah perempuan macam mane ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud saya berapa orang dalam satu bilik?

      Delete
  42. MATAPELAJARAN WAJIB UIA APE?

    ReplyDelete
  43. salam adik2.. boleh add fb akak sarerai@yahoo.com untuk pertanyaan lebih lanjut :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. fb akaun akak: Siti Nurhafiza Shari :)

      Delete
  44. time skolah dlu dew jgak pasang cite2 nk msok cnie..plan nk ambek law sbb mnat b'crite n ske debat..nk tggu result spm,keje kumpul duit..pngaruh lpak nyer pasal,time result kuar duit gua dh labor bli moto..nk bhnti keje utang x abeh agi..setel byr moto mmber cucuk bli kete.. nk resign syg plak sbb dh dew jawatan coz penah ase jd staff bawahan..skunk result tsmpan kt umah je..impian tggl kenangan ..wahaha..sje nk wat kusut ckit jew kat rum nie..

    ReplyDelete
  45. i got 6 a for my spm.all my subject science got A .my addmath and physics +a and my chemistry a
    but my english i got C:(
    so can i still apply for asasi kejuruteraan?

    ReplyDelete
  46. assalamualaikum kak , nak masuk uia wajib arab ke ?

    ReplyDelete
  47. assalamualaikum kak nak tanye engineering mcm mane nk apply?

    ReplyDelete
  48. Salam, dekat uia ada tak chemical engineering? Kalau ada boleh terangkan dengan lebih lanjut ?

    ReplyDelete
  49. salam kak, apa kelebihan asasi 2 tahun dan asasi 1 tahun ni.orng cakap yg 2 tahun ni boleh rileks skit dn x terkejar2...tapi kalau asasi 1 tahun, dah x perlu ambil english class dah. pendapt kak macam mana ?.sya akan ke uia PJ untk bioscience 4.6 ni..takut lah jugak dgn EPT tu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails