Saturday, December 29, 2012

bakal imam dan bakal makmum

sekarang ni ada satu trend di mana gelaran "boyfren" and "girlfren" dah bertukar jadi

bakal imam. bakal makmum

*mengucap panjang*

sesenang tu dia dapat title imam? tak aci!

tak senang. payah. susah.


bagi saya, orang tu hanya layak saya panggil seorang imam apabila dia

- at least hafal juz amma 

- tak pakai seluar atas lutut

- berjimat cermat

-menjaga tutur kata, pandangan, batasan pergaulan dengan perempuan.

-solat awal - paling penting. nama lagi imam kan? eheh

yang nak jadi bakal makmum tu pula, cukup-cukuplah cakap pasal jodoh. baiki diri dulu. 

bagi saya, seseorang gadis tu belum cukup layak lagi nak cakap pasal ni kalau

- bangun tidur pukul 10 pagi

- bilik tak kemas

-baju tak lipat

-sampah buang merata

-ponteng class (menunjukkan kita ni tak berdisiplin)

-tak mandi

-solat lambat


*air mata bergenang*

memang. tak semua orang boleh jadi perfect.

tapi nak ubah benda yang boleh ubah ni bukan payah juga.

kalau nak berubah, mesti boleh.

dahlah ek guna istilah imam ngan makmum nih.

tak sesuai.

hanya untuk suami isteri sahaja.

okay? 


*senyum pandang langit*


dan Allah lebih tahu, 
apa yang kita layak dapat, 
apa yang kita berhak dapat.
apa yang kita berhak kita miliki,
apa yang kita berhak kita rasai.

dan ingat!
bukan sahaja tentang apa, tapi bila!

Tuesday, December 25, 2012

dua puluh dua

jari berhias permata

hati berteman air mata


dua puluh dua dan sihat

dua puluh dua dan gembira

dua puluh dua dan masih bernafas

ALHAMDULILLAH. 

:)





Sunday, December 23, 2012

uia life : suka dan tak suka

1. saya suka study last minute
2. saya suka fokus dalam kelas dan tak suka duduk sebelah orang yang bising dan banyak cakap.
3. saya tak suka teamwork dengan free rider
4. saya suka pergi jusco
5. saya tak suka naik tangga batu caves nusaibah
6. saya sangat suka jadi tutor and paling suka bila mereka faham apa yang saya ajar tapi saya tak suka jadi tutor sehari before exam [rujuk sebab no.1]
7. saya suka tengok korean drama time final exam. habit.
8. saya suka study kat library dengan amalina sebab dia suka makan macam saya.
9. saya suka pergi kelas awal sebab saya pemalu
10. saya suka keluar jalan-jalan time weekend.
11. saya suka minum nescaffe mild setiap pagi
12. saya suka pakai stokin kartun yang tebal dan striking.
13. saya tak suka mengumpat kawan baik saya.
14. saya tak suka jalan sehala kat uia sebab membazir fuel.
15. saya tak suka perjalanan go and fro to class sebab kena naik banyak tangga.
16. saya suka bilik saya sebab ground floor tak payah naik tangga.
17. saya tak suka kelas kat edu atau hs sebab jauh.
18. saya tak suka sorang-sorang dalam kelas.
19. saya suka nasi lemak aikol.
20. saya tak suka makcik jual nasi ayam kat aikol sebab dia garang
21. saya suka tulis nota dalam buku tulis sekolah rendah.
22. saya tak suka conteng buku teks dan statute saya.
23. saya tak suka campurkan nota satu subjek dengan subjek yang lain dalam satu buku.
24. saya tak suka makan kat centre.
25. saya suka belajar law walaupun tak pernah terlintas nak jadi lawyer.
26. saya suka belajar kat uia.
27. saya suka tinggal kat mahallah sumayyah.
28. saya suka timbang berat kat klinik uia.
29. saya suka swimming pool uia.
30. saya suka happykan kawan saya.


Thursday, September 20, 2012

13 september 2012

it has been a week..

and i 

feels more and more convinced

that this path

is my choice

my destiny

His choice

His plan

and He, 

is the best Planner.


senyum pandang langit.
menangis
tanpa henti.




Monday, August 27, 2012

LL.M di luar negara

Assalamualaikum.

sambung master in law kat overseas - my dream sejak kecil lagi. actually, dreaming of study kat overseas for degree tapi dah tak ada rezeki, dapat sambung master setahun cukupla. janji overseas! :D

so, to accomplish my goal, saya ada buat research sikit tentang universities at UK yang offer LL.M. setakat ni, yang menarik perhatian, according to my order of priority:


1. Queen Mary University of London


- ada prayer room (even at the library! :D)
- active islamic society (i think most of the overseas univ punya islamic society memang sangat aktif)
- china town and leicester square - tempat makanan murah
- located at zone 2 so halal foods are everywhere! (alhamdulillah, ni yang paling penting. tak sanggup nak jadi vegetarian je :D)


2. University of Aberdeen

since 18 tahun mengidam nak masuk universiti ni sebab terpengaruh dengan 5 tahun 5 bulan by Hlovate. tapi kena bear dengan Scottish accent la. hmm tu yang dah jatuh ranking number 2 tu. tapi university ni sebelah pantai. ala-ala Uitm Dungun gitu. so kalau tension study boleh pergi relax tepi pantai :)





About UIA u need to know :)

Assalamualaikum..

Ya Allah dah hampir setahun my entry regarding  syarat kelayakan ke uia terchenta, and there are a lot of questions yang tak sempat saya jawab. maaf sangat-sangat :( but here, insya Allah i will try to answer your questions as best as i can. insya Allah.

1. apa skop kerja untuk cos human science?

--> sebenarnya human science ni adalah satu course yang saaaangat luas. bila kat matrik, adik semua akan belajar general knowledge, and bila degree - adik kena pilih nak major dalam bidang apa.

     1. communication - yang ni macam mass comm. so bila dah kerja boleh involve dengan tv or radio

    2. history & civilization - boleh try apply kerja at museum, NGOs, ministry. 

    3. political science - ni lebih kurang belajar law sikit. more to kenegaraan and of course, politics :)

   4. sociology & anthroplogy - my fren yang majoring in this, sekarang tengah praktikal at pejabat khidmat  masyarakat.

    5. psychology - of course boleh jadi pakar psikologi :) or kaunselor

                   
2. wajib tak belajar bahasa arab?

---> wajib sayang. kat uia memang wajib belajar bahasa arab walaupun adik semua dapat course yang tak ada kaitan langsung dengan bahasa arab macam arkitek or engineering. wajib ambil, tapi sangat basic. so senang je sebenarnya. belajar tulis huruf alif ba ta, belajar buat karangan yang hanya 5 perenggan, lepas tu karangan pun tajuk macam darjah 1 i.e keluarga saya, hobi saya. memang best belajar bahasa arab ni. :) macam kembali ke zaman kanak-kanak je.


3. nak sambung degree muet kena dapat band berapa?

----> berita baik untuk student matrik uia, kalau nak sambung degree, tak kisah muet band berapa pun as long as adik semua lepas English Placement Test (EPT) yang uia buat. so as long as exempted, boleh je masuk degree dengan muet band 1 pun :) kawan akak ramai je dapat band 2 tapi dapat masuk law degree. dengan syarat, lepas semua ujian dalam EPT. 


4. course account ada tak?


----> ada :) bila kat matrik, adik akan dapat course Economics and Science Mgmt. bila dah nak masuk degree, adik boleh tentukan nak majoring in apa. ada 3 major area yang adik boleh pilih :

     1. bachelor of economics

     2. bachelor of business admin

     3. bachelor of accounting  -- ni la course yang adik cari tu :) 


5. diploma office management at uitm boleh masuk degree apa kat uia?

----> adik boleh try apply bachelor of business admin under kuliyyah of econs & science mgmt

6. boleh tak nak amik ilmu wahyu tapi tak ada basic arab?

---> tak boleh sayang sebab bahasa arab sangat penting dalam course ni, and salah satu syarat minimum untuk apply course ni is kena dapat at least B+ bahasa arab.


7. kalau fail maths boleh ke nak apply law?

----> akak tak sure kalau fail boleh ke tak, tapi ada je orang dapat C maths tapi boleh apply. apa-apa pun try dulu ye? mana tahu ada rezeki :) sebab law tak guna maths langsung pun :) ada sikit guna tapi bila dah masuk degree. 


8. kalau dapat program ilmu wahyu boleh tukar course sains hayat / medic tak?

---> biasanya dari course arts (ilmu wahyu is one of the arts courses) agak susah nak apply ke science based course. tapi kalau result spm strong, insya Allah boleh. cuma kena lalui few interviews and ujian.

9. boleh ke pelajar sains tulen nak apply uia?

---> boleh sangat-sangat!! dulu akak pun macam adik gak, takut nak apply uia sebab ingatkan uia ni hanya untuk kos agama je and kena ada basic arab kat sekolah. actually not like that :) kat sini ramai sangat from sains tulen especially engin, arkitek, medic, and any other science based courses.

10. kalau dari universiti lain boleh ke nak apply degree uia tapi tak ambil muet?

----> kalau dari univ lain either diploma or asasi, adik kena dapatkan muet band 4 dulu baru boleh masuk uia :)

11. berapa orang satu bilik dalam mahallah?

----> depends adik dapat mahallah mana. kalau zainab, 4 orang. aisyah 8 orang, khadijah 4 orang, and kalau mahallah lelaki, mahallah abu bakar tak silap akak 12 orang. tapi bila masuk degree, akan standardize, semua mahallah akan ada 4 orang sebilik yang kita pisahkan dengan compartment. sangat selesa and privacy :)


12. mata pelajaran wajib uia

di peringkat asasi -- bahasa inggeris, bahasa arab, computer, pendidikan agama (understanding islam. religion in malaysia, basic theme of quran), fardhu ain / study circle (macam halaqah usrah).

peringkat degree -- 

          1. bahasa melayu

bahasa melayu kerjaya, bahasa melayu lanjutan, bahasa melayu kejuruteraan (engin students only) bahasa melayu perundangan (law student) 

          2. subjek from kuliyyah ilmu wahyu (IRKHS)

islamic worldview, islam knowledge & civilization, methods of daawah, ethics & fiqh.

         3. subjek COCU

1st year - study circle / fardhu ain
2nd year - leadership & management, parenting & family management
3rd year - skills - boleh pilih nak skill apa - ada banyak cthnya swim, sew, cook, archery etc.

         4. bahasa inggeris

dah tak belajar grammar and writing macam kat asasi. peringkat degree, it's more to teach you on how to write research. susahhh tapi best :) 

          5. bahasa arab

hanya untuk courses under kuliyyah ilmu wahyu (IRKHS) je termasuk bachelor of english & literature and human science. course lain dah tak payah belajar arab dah di peringkat degree. 

13. english dapat C, boleh ke nak apply engin?


---> sangat boleh! tambah-tambah kalau result spm for physic, add maths and maths best. kalau 3 tu dapat A, insya Allah boleh sangat nak apply engin :)


hope these questions dapat clarify segala kekusutan di jiwa. he. if there's anything yang adik nak tanya, boleh inbox terus fb akak - sarerai@yahoo.com. insya Allah, akan tolong selagi boleh tolong :)

and.. for those yang dah dapat UIA, high five! welcome to UIA! it's your once in a lifetime opportunity untuk grab sebanyak mungkin ilmu duniawi and most importantly ukhrawi :D

bulan 9 ni bakal jadi final year student. sangat cepat masa berlalu :(



a view from my room, mahallah safiyyah.








Sunday, August 26, 2012

Allah bukan tool, tapi destination

tertarik dengan kata-kata sister yasmin mogahed  (translated)

kita kena jadikan Allah sebagai satu destinasi, so apa apa pun yang datang dalam hidup kita, make sure dia datang sebagai pembantu kita untuk sampai ke destinasi tu.

jangan jadikan Allah macam genie in the bottle yang kita anggap sebagai tool untuk  dapat apa yang kita nak. bila kita tak dapat, kita akan tinggalkan Allah.. kita frust..


so, apa pun ketetapan Allah, percayalah bahawa itu yang terbaik. terbaik untuk agama dan akhirat. sebab kita punye kehidupan yang forever hanya kat sana je - akhirat.


Saturday, August 25, 2012

hands down and alhamdulillah

the typical type of me, being siti nurhafiza is, always and always feeling down. rasa down yang kadang-kadang entah datang dari mana. tapi at the same time, i will constantly reminding myself that i have so many reasons to say alhamdulillah, to praise Him for all the countless nikmats i have.

why must i say alhamdulillah?

1. i have enough foods and clothes and tudungs

2. i have my parents - still alive, healthy, happy, and blessed with Allah's deen

3. i can hear, see, speak, laugh, eat, walk, touch, smell, read

4. i live in a peaceful country. *serious*

5. im going to graduate next year - june 2013

6. universiti islam antarabangsa! - a dream come true - dah hampir 6 tahun berada di sini

7. sponsored study by govt of malaysia -

8. jadi tutor - countless alhamdulillah for the perseverance of 'ilm granted by Him

9. lailatul qadr - ramadhan hari tu. ALHAMDULILLAH

10. hidayah.

the last one is very much important for me. alhamdulillah. ramadhan hari tu sempat membuka hati ni untuk lebih mencintai ALLAH. seriously, cintakan Allah. rasa cinta yang betul-betul deep dalam hati. sampai tengah solat pun boleh teresak-esak. cinta yang tiada tara.

ramadhan tahun ni memang betul-betul rasa lain sangat. first time tak miss terawikh! selama ni puasa kat uia, mahallah nun jauh di atas bukit memang malas menguasai diri la nak turun masjid. eh, tak tak. sebenarnya kat setiap mahallah ada je solat terawikh at multi purpose hall. hm. tapi tau je lah kan - student - study. eh?

tapi ramadhan kali ni, memang berbeza. walaupun penat yang amat. yela balik kerja dah pukul 5 ptg, sampai rumah terus solat and masak for iftar, lepas iftar dengan kurma and air sikit, terus siap-siap pergi terawikh. but Alhamdulillah again, penat berbayar sebab..

entah, ada something yang sangat unexpectable sebenarnya berlaku dalam hidup ni. something yang tak tahu nak describe macam mana. entah entah entahh  :/


"Kalau sekali itu dikatakan kebetulan, kali kedua itu namanya… suratan?"

Sunday, July 8, 2012

cinta terakhir

everyone can be cinta pertama. bukan susah pun, u will fall in love with that certain person, and he/she will be your first love.

tapi the hardest part is to know who will be your last love. it's an amazing mystery, well-hidden in Luh Mahfuz, which will only be revealed by Allah swt when your time come.





It just takes some time, little girl you're in the middle of the ride.
Everything will be just fine, everything will be alright.
-jimmy eat the world, the middle-

i just want a happy ending with a blessed marriage and cute kids, with a great job, great imaan, romantic and loving husband who love me at my best or worst, cook his favorite meal everyday, teach Quran to our kids, makes my parents happy with my attitude and my rizq, as well as be a perfect lawyer to my society.

thats all i want. in this world. at least.




Sunday, January 8, 2012

jodoh tu memang rahsia Allah

tadi, kat news feed facebook keluar update daripada kawan saya ni, album gambar dia dengan suami dia kat kuwait. alhamdulillah, bahagia sangat tengok.

rasa terpanggil nak cerita nasib dia. betullah, lepas hujan mesti ada pelangi. and segala apa yang kita rancang, Allah lebih tahu apa yang terbaik.

kisahnya begini, kawan saya ni, dia berkahwin atas pilihan orang tua. dia pernah couple daripada sekolah, tapi bf dia meninggal accident. sedih kan. tak terbayang perasaan dia masa tu.

tapi tak lama lepas tu, dia couple lagi. dengan orang yang suka dia since sekolah. memang couple dah janji sehidup semati la. dah serius dah. and memang lelaki tu sayang sangat-sangat kat dia.

lama juga dia couple ngan laki tu. sepanjang degree, memang mereka bersama. tambah-tambah dapat universiti kat negeri yang sama.

tapi malang sekali lagi menimpa dia, sebab hubungan tu tak direstui keluarga kawan saya ni. sebab dia adalah satu-satunya anak perempuan, mak dia mahu carikan sendiri bakal suami untuk anak perempuan dia.

bakal suami dia student mesir, ustaz. memang pilihan mertua la kan. tapi kawan saya ni tak nak. yelah, siapa yang sanggup tinggalkan kekasih hati yang dah bercinta bertahun lamanya. tapi mak dia dah aturkan segala-galanya. sehinggalah rombongan meminang datang. time tu, kawan saya ni dah tahun terakhir degree.

nak buat apa lagi kalau dah pilihan mak ayah. hanya mampu menangis. kesian sangat tengok dia. lagi kesian tengok bf dia. bf dia baik, tapi bukan pilihan. Allah ada plan lagi baik punya kan?

sepanjang tempoh pertunangan tu, kawan saya dan tunang dia yang belajar kat mesir tu berkenalan. and kesedihan tu dah semakin kurang. bila dah jodoh, akan ada chemistry jugak walau tak suka macam mana pun kan.

satu hari tu, saya terjumpa kawan saya ni kat pejabat pos. muka berseri-seri nak poskan kad jemputan kahwin. alhamdulillah, dia dah makin bahagia. terharu sangat tengok.

comel sangat tengok kawan saya ni dengan suami dia. muka sebijik sama! masya Allah! macam mana lah manusia yang tak ada talian darah boleh muka sama macam ni. indahnya aturan Allah kan.

lebih indah lagi bila kawan saya pun dah pregnant sekarang ni. ^^

Saya minta kepada Allah setangkai bunga yang segar, DIA bagi saya kaktus berduri.
Saya minta kupu-kupu yang cantik, diberi ulat berbulu.
Saya sedih & kecewa.
Namun kemudiannya, kaktus itu berbunga, indah sekali dan ulat itupun bertukar menjadi kupu-kupu yang cantik.
Itulah jalan Allah. Indah pada masanya.
Allah tidak memberi apa yang kita harapkan tapi DIA beri apa yang kita perlukan.
kadang2 kita sedih, kecewa, terluka tapi jauh diatas segalanya DIA sedang mengaturkan yang terbaik dalam kehidupan kita.

Allah bagi kita duduk di tempat yang bahagia, tapi kita kena naik tangga berliku tinggi untuk sampai ke tempat tu. Subhanallah.

Friday, January 6, 2012

two thousand and eleven

in this year i've learnt many things. apart from my law subjects of course.

1. being a tutor for 3 subjects.

mana tak penat oh. i have to reserve 9 hours per week untuk mengajar. wed until friday from 8 pm until 11 pm. memang confirm at hari jumaat tu tekak dah takde suara. cause i literally teaching, apart from drawing mind maps and answering their questions.

2. dapat penuhi impian yang sekian lama

last year, i applied for this thing jugak tapi was rejected, and too bad sebabnya saya baru tahu sekarang. boleh buat pengajaran la untuk apply for the second time ni. the reasons was tak sahkan dokumen yang hantar tu, and isi kelayakan masuk ijazah dengan "credit transfer" while the answer should be "matriculation". haha ngeng kan. last year, that thing did notify me thru email that i had made mistake kat academic qualification and i rechecked. yes i did. tapi tak terfikir langsung pun yang credit transfer tu salah.

bila tak dapat tu down gile. sebab yang lain ambik subject dengan 1 credit hour pun dapat benda ni. unfair! i study hard for my 19.5 credit hours and i manage to get well so i think its very unfair for me to still use loan. so i strive lagi last sem walaupun tak rasa macam dapat sebab subjek last sem was quite tough tapi alhamdulillah rezeki tu datang jugak. so i applied again, and finally dapat. a very big alhamdulillah.

tapi bila dah dapat ni. rasa besar pulak amanah tu. profit will always comes with responsibility though.

3. burnt second degree

among others, inilah benda yang paling memberi pengajaran. hanya orang yang terdekat tahu kenapa. how i realize now, ALLAH maha mendengar. yes i did realized this long ago pun, but when the prove is before your eyes, what more can you say :)

4. 5 months vacation

almost setengah tahun cuti! haha bosan kot duduk rumah lama-lama. for the first one month, i did almost the same routine. bangun tidur, mandikan anak-anak sedara, buat susu, masak, tidurkan mereka, and tengok tv. menternak lemak.

bulan 6, i started to seek for job. so i got it at this one legal firm, Syariful & Assoc. bosan jugak but its overwhelm la bila tengok payment yang client bayar. my firm is doing conveyancing. so the work is a bit senang . sangat senang in fact. just copy paste je. tapi for the copy pasted paper tu, your client will pay you rm500 each for power of attorney, 10% of the purchased price for FORM 14A, and many more unreasonable price i would say. and imaginela kalau form tu kami kena siapkan for each lot. so kalau orang beli 10 lot. 10% x 10 = 100% ? haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails