Tuesday, June 28, 2011

cara mudah belajar law


assalamualaikum..

lama tak update. alhamdulillah, hari ni, setelah berbulan jadi suri rumah sepenuh masa, dapat juga kerja kat Syariful & Assoc. lega ade, takut ade, sedih pun ade. dah tak ada orang nak masak kat rumah, nak jaga baby lagi. semua umi kena buat sorang-sorang :( alahai beratnya hati..

sementara ada masa lagi sebelum start kerja ahad ni, bolehlah nak share hari ni cara mudah belajar law, cewahhh. tetibe tergerak hati nak tulis ni sebab malam tadi sembang ngan adik yang sekarang kat uia pj, dia macam dah give up nak ambil architecture tu sebab maths susah. and, tetiba juga teringat balik, saya dulu pun camtu juga mula-mula masuk uia. nak quit, nak tukar u, nak tukar cos. memang takleh tipulah. benda tu memang selalu.

the point is, buatlah air limau yang manis dari buah limau yang masam tu. macam saya dulu, memang tak minat pun law. and rasa macam tak tahu apa saya buat kat uia ni belajar law. dalam hati nak jadi doktor je. eh.

kalau nak dengar kata orang, memang dah lama dah quit law ni. jadi lawyer kena bela orang bersalah la, sebelah kaki kat neraka la, lawyer tak ade kerja, budak law tak ada life, budak law selalu kena tendang u, budak law kerek, etc.

so, tips yang pertama is, jangan dengar cakap orang.


memanglah kita hidup bermasyarakat kan tapi who cares pasal masa depan kita? mereka? yep, mereka memang pandang bila kita dah tinggi nanti. tapi, to be who you are, you yourself who has to decide. jangan dengar orang cakap benda ni susah, benda ni payah, benda ni mengarut. kita lah yang akan tentukan whether it is susah ke payah ke mengarut ke. depends on cara kita bawak and survive dengan benda tu.

kuatkan semangat, cakap kta boleh buat. kalau 99 orang fail exam, and sorang je lulus, cakap kat diri sendiri kita lah sorang tu. yakin, confident dengan diri sendiri. yes, i can do it!

secondly, bila dah konfiden tu, follow class hari-hari jangan ponteng. nak berjaya bukan mudah, and bukan susah juga. pergi je kelas tu. bagi saya, sebagai seorang yang kurang belajar sendiri dalam bilik ni, memang manfaatkan sangat waktu dalam kelas. fokus 600%, duduk depan sekali, jangan cakap dengan orang sebelah, elakkan duduk sebelah kawan yang banyak cakap, AND salin nota jangan berenti pun tangan tu. biar lenguh pun takpelah.


macam mana cara nak buat nota, as for me, saya lebih prefer buat nota dalam buku tulis budak sekolah yang rm0.80 satu. kalau ade lambang sekolah lagi bagus. haha. no, seriously, buku nota kecil ni sangat membantu. apart from ringan dan MURAH OF COURSEE, ia akan memudahkan kita bila nak refer nanti. senang nak bawak pergi mana-mana. hatta dalam kereta nak pergi dating pun, sila lah bawa buku nota anda untuk kesejahteraan.

teringat dulu, time pergi camp kelab rekreasi, saya jumpa ngan sorang akak from upm. she told me cara dia study dulu sampai selalu dapat 4 flat je. dia cakap, gunalah buku nota budak sekolah. and i was like, wow. ada juga orang pelik macam aku rupanya ye. and lagi pelik, it's one of her tips to get 4 flat. sebab tu saya cakap, tulis nota dalam buku tulis ni, memang sangat helpful.

kalau belajar law, memang tak lari dari menghafal kan and fyi im so bad at memorizing. sangat pelupa. memori jangka pendek kot? dah lama tak beli kismis kat mydin kot? atau.. banyak sangat dosa kot? haru.. dan, untuk mengatasi kelemahan ini, saya akan ingat kata kunci satu tajuk penting dengan buat satu cerita.

contoh la, saya buat akronim untuk situations where an arrested person can be arrested for more than 24 hours . ada tujuh semuanya. which are:

  1. Emergency law
  2. Preventive detention
  3. Pre-Merdeka law
  4. Non-citizen
  5. Restricted Resident Enactment
  6. Special law
  7. Necessary journey
and, saya buat ayat from each of the initials tuh, E, P, M, C, R, S,dan N.

Emak Puteri Masak Cukup Rasa Sambil Nyanyi

tu la cara saya yang selalu hilang memori ni menghafal. teringat cerita michael jackson naik unta dulu time belajar warna-warna pelangi darjah 5. -.-'

and, untuk menghafal ayat-ayat cinta dalam al-quran, teknik yang sama juga saya gunakan. haha. banyak betul makan semut kan.

tapi ingat, belajar law bukan kerja menghafal je. harus faham dulu baru boleh hafal. untuk mengasah kefahaman saya, saya akan keluarkan balik apa yang ada dalam kepala ni dengan menceritakan kat kawan-kawan atau kat dinding, dan kadang-kadang depan cerita korea. dengan penuh perasaan, and mesti kena ada intonasi macam dr mahanoon sikit. harus ada intonasi tu. kalau tak, tak faham.

bila nak exam..


bagi saya yang pelupa ni, study last minute adalah satu keutamaan. 3 hari sebelum, khatamkan cerita korea, dua hari sebelum, buat soalan tahun lepas, dan sehari sebelum, hafal dan sumbat semua dalam otak segala hadith, quran, akta, kes, warna tudung lecturer, breakfast semalam, dan sebagainya. masukkan semua sampai penuh, jangan tidur langsung, dan esoknya, minum dua gelas nescaffe mild kesayangan bekalan menongkat mata di exam hall.

selain tu, studyla secara berjemaah kot-kot kalau ada nota kita yang tak lengkap, kita boleh lengkapkan dengan kawan kita dan sebaliknya. boleh juga membebel kes sambil mengutuk pembunuh tu sekuat hati. "Eshh, aku benci betol dengan Tham Kai Yau ni, dahlah bunuh orang guna gergaji, jual daging khinzir pulak tuh. duhh, memang tak reti halal haram." T____T

jangan lupa, jenguk bilik lecturer. consult dorang, and minta mdm/sir semak jawapan kita yang kita attempt untuk past year questions. tanya banyak-banyak mdm/sir. tanya jugak macam mana kehendak dorang untuk tanda paper kita nanti.

lastly, isi rohani semantap yang mungkin, bila nak exam, banyakkan baca al-quran especially al-waqiah dan surah luqman. untuk murah rezeki dan jadi pandai macam luqman al hakim ni. on the way nak pergi exam hall, baca al-quraisy untuk hilangkan gemuruh. dalam dewan exam, selawat banyak-banyak, baca doa Nabi Musa, baca doa penerang hati. bila dah habis exam, lafazkanlah bismillahi tawaqqaltu 'alallah time invigilator tu kutip kertas. and, time tengah tunggu result, banyakkan solat hajat, semoga dilembutkan hati lecturer kita tu time tanda paper kita.

bila dah dapat result? huu. first sekali, sujud syukur kalau result elok. kalau tak elok, jangan risau, there's always hikmah behind everything. think back and change.

so, ni lah cara saya study. setakat ni, alhamdulillah. kalau nak tengok usaha, rasanya tak sebanyak orang lain kot. tapi, lain orang lain cara kan.

1 comment:

  1. thanks sbb sudi kongsi tips nie, i read law at uitm n slalu dpt pointer atas pagar je huhu.. nak juga rasa 3.++

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails