Thursday, June 16, 2011

nora elena





cerita dia best tapi tak suka pakaian nora dalam cerita tu. suka sangat pakai skirt. agak tak sesuai la dengan watak pompuan baik. contra dengan yvonne yang jahat, mostly pakaian dia lebih sopanla walaupun tak semua sopan kann.

tapi, lagi best kalau lepas ni any pengarah sudi wat cerita dari novels hlovate pulak. 5 tahun 5 bulan tuh, memang hebakkk la kalau nak buat drama. tak pun, versus. at least, mesej islamik taklah sampai dalam love stories je macam nur kasih, ayat-ayat cinta, etc. islamisation kan diri sendiri pun boleh jadi menarik gak kalau disampaikan dengan cara indah macam hlovate buat.


macam dr mashitah cakap, islam ni indah dan mudah sebenarnya. tanggungjawab murabbi la yang nak bagi orang kafir, jahil, atau kita semua nampak dari segi tu. janganlah buat islam ni nampak payah. kena solat 5 waktu, kena pakai tudung, kena puasa. ish penatlah nak kena jaga waktu nak solat, nak tidur lama-lama pun susah, nak pakai tudung? panaslah! puasa tu.. buat orang kebulur je!

janganlah berdakwah sampai orang nampak macam ni. memang, tak ada yang sehebat Rasulullah dalam berdakwah, sehinggakan merentap kalbu orang yang paling jahil dan benci kan Islam. why not kita contohi baginda dengan bagi the bright side of these suruhans and fardhu. kena solat, sebab bila solat kita akan lebih sihat dan bertenaga, lebih segar, lebih dekat dengan Tuhan, nak minta apa-apa dengan Allah pun muktajab lepas solat.

 kena pakai tudung sebab kalau tak pakai, rambut rosak kena matahari. penat lagi nak kena jaga rambut dengan fesyen-fesyen terkini nak nampak cantik. lagipun sekarang, banyak tudung yang dah cantik dan moden kan? apa salahnya try asalkan menutupi dada. and yes, puasa. scientifically, dah proven pun kan yang puasa tu bagus? so kenapa nak doubt lagi? lagipun puasa tu boleh buat kita kurus!


back to hlovate, her dakwah dalam buku dia semua tu, sebenarnya kita tak akan nampak and rasa pun islam tu payah atau menyusahkan. sebab dia bagi mesej sambil-sambil lepak guna ayat macam budak jalanan yang kita selesa to talk with. bukan ayat ustazah yang bagi tazkirah kat surau yang kita akan dengar sambil menguap and mata kuyu.

paling significant, lirik lagu yang dia tulis in every hikayat dia. memang akan ada. dan, memang saya akan baca satu-satu lirik tu and pergi download semua lagu yang dia letak dalam novel. tak sah kalau tak nangis and tak gelak kuat-kuat dalam novel dia. paling banyak gelak, novel tunas. nangis? of courselaa schubert serenade. lelaki sejati pun menangis bagai nak rak baca schubert. sampai sekarang, bila ada orang mati, terus rasa lost macam perasaan ju'a dalam cerita tu. haha.

ehhhh. tetiba pulak kan datang hlovate kat sini. haha. just cadangkan, buatlaaaaaaaaaaaa satu je cerita from novel hlovate. konfem tinggi rating. hlovate legend kot sekarang. fans dah beribu riban.

berbalik kepada nora elena..memandangkan hari ini adalah episod akhir, saya dah malas dah nak duduk rumah. haha. tengah siapkan surat dan resume minta kerja kat firm. tak kisahla tak ada gaji pun asal dapat pengalaman internship tu. sasaran; dua firm kat pasir puteh (wrigglesworth & co dan syariful & wan zul) and satu kat kota bharu (zaid ibrahim & co). minta-minta la dapat. doakan ye.







No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails