Monday, August 1, 2011

Ramadhan di rumah yang terakhir

assalamualaikum.

sesungguhnya,benarlah aturan Allah tu memang cantik. ada hikmah seluruh univ buka pada bulan 9. seluruh pelajar akan sempat merasa peluang berbuka di rumah. Alhamdulillah. dan yang ini mungkin yang terakhir bagi saya, tapi Alhamdulillah, Dia bagi saya puasa full kat rumah 30 hari. Alhamdulillah.

kenapa yang terakhir?

sem depan, univ akan menghabiskan semester dua pada bulan 6. jadi, bulan 6-9 adalah cuti semester. tapi sem depan, saya tak akan dapat merasa cuti itu seperti kali ni. sebagai pelajar tahun 3, saya harus mengikuti L.A.P atau Law Attachment Program yang memakan masa selama 2 bulan atau lebih. besar kemungkinan, Ramadhan tahun depan saya tidak lagi bersama mereka di rumah.

begitu juga dengan Ramadhan tahun 2013. saya akan menamatkan pengajian pada Jun 2013, tapi selepas grad, kami harus mengikuti chambering selama 9 bulan. sekali lagi, Ramadhan yang saya sambut, bukan lagi seperti tahun ni.

Tahun 2014? sudah semestinya saya sudah bergelar isteri. insya Allah, saya hanya merancang tapi Dia yang menentukan, kan?

itu semua, subject to a terminable lease yang dia boleh revoke anytime i.e umur saya di dunia ni. saya hanya penyewa bagi umur ni, bukan pemilik. bayar sewa dengan mengikuti segala perintahnya. dan sewa yang ni juga, adalah unilateral. kerana hanya satu pihak yang berkuasa. DIA boleh batalkan bila-bila masa, DIA yang tentukan syarat dan perjalanan sewaan ini dari mula, dan DIA yang boleh tentukan duit sewa kita bayar tu dia nak terima atau tak.

semoga Ramadhan tahun ni, memberi perubahan yang besar kepada diri kita semua. teringin nak jadi macam Chad dah Fend dalam Contengan Jalanan.

"betullah, hati kau.. bukan aku yang pegang. Allah yang pegang"- Fend

semoga Allah berikan hidayah kepada kita semua. :')

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails